Elämäni ja kotisivut

Smoothiet

Sunnuntai 18.4.2021 klo 4.30

Smoothie on yksi suosituimpia uusia aamiaisherkkuja. Hyvän smoothien tulee olla tasapainoinen  yhdistelmä hedelmiä, kermaisuutta ja makeutta. Yhä useammat suosivat maidonkorvikkeita niiden maun ja terveysvaikutusten vuoksi, vaikka voisivatkin juoda tavallista maitoa, joten olen käyttänyt lehmänmaidon  ja jogurtin  lisäksi soija- kauramaitoa. Noudata ohjeita tai luo omia yhdistelmiä saatavilla olevien ainesten pohjalta.

Rainbow-Smoothie-9B.jpgsmoothie_1.jpgsmoothie_2.jpgsmoothie_3.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Suolaliha-perunarösti

Sunnuntai 18.4.2021 klo 3.39

Kullanruskeat, rapeaksi paistetut perunat ovat helppotekoinen aamiainen  tai brunssi. Lisää joukkoon suolalihaa ja paista seos röstiksi tai tee perunarösti ilman lihaa (katso muunnelma). Molemmista riittää isollekin joukolle, eikä ajoitus ole sekunnin päälle. Lisukkeita ja muunnelmia voi kehitellä lukuisia.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Letut amerikkalaiseen tapaan

Lauantai 17.4.2021 klo 6.17

Mielikuva amerikkalainen aamiaisesta on kuuma,  tuore kahvi ja pino paksuja ohukaisia, joissa on rapea ruskea kuori ja joiden pehmeä vaalea sisus imee itseensä hunajaa tai vaahterasiirappia. Voit tarjota enemmän lisukkeita – tuoreita tai kuivattuja hedelmiä ja marjoja ja ripauksen sitruunamehua, jonka maku tulee esiin makeuden läpi – tai jopa nauttia letut tuorejuuston tai paistetun pekonin kanssa.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Croissantit

Lauantai 17.4.2021 klo 5.38

Lehtevästä taikinasta valmistettu on ylivoimainen aamiaisherkku. Croissantit kannattaa leipoa kylmässä keittiössä pää kylmänä. Ne ovat hyviä sellaisenaan, hillon tai hunajan kanssa tai kinkulla ja hiukan sulaneella juustolla täytettyinä. Leipominen vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta se on sen arvoista – varsinkin silloin, jos kaupasta ostetut croissantit ovat kiellettyjä herkkuja.

croissantti.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Hunajainen hedelmämysli

Lauantai 17.4.2021 klo 4.18

Tämä helppotekoinen aamiaismysli on herkullista ja terveellistä. Itse tehty mysli on hyvä vaihtoehto varsinkin silloin, jos kaupasta on vaikea löytää valmismysliä, joka ei sisällä gluteenia tai pähkinää. Tee rapeat hunajaköntit  etukäteen. Lisää joukkoon juuri ennen tarjoilua pähkinöitä, hiutaleita, siemeniä, kuivattuja  tai tuoreita hedelmiä ja marjoja  tai mitä vain aineksia, joista pidät. Mysli säilyy hyvin, joten sitä kannattaa  varata kaappiin ja nauttia tarpeen tullen esimerkiksi jogurtin, viilin tai maidon kanssa.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Korvaavia aineksia

Perjantai 16.4.2021 klo 5.35

Maitotuotteet/pähkinät/gluteeni/kananmuna 

Kun valmistamaasi ruokaan tarvittaisiin aineksia, joita et voi käyttää, etsi ongelmallinen aines taulukosta vasemmalla, korvaava aines keskeltä ja sen vinkkejä oikealta.

Avainsanat: Allergisen reseptit

Perusaineksia kaappiin

Torstai 15.4.2021 klo 6.45

Vaikka elää allergikon elämää, ei tarvitse luopua kaikista rakastamistaan ruoista. Tässä on muutama vinkki, joiden avulla täytät kaapit turvallisilla perusaineksilla. Käytä ruoanlaiton apuna korvaavuustaulukkoa.

Avainsanat: Allergisen reseptit

Monenlaista ruokaa, josta nauttia

Torstai 15.4.2021 klo 5.07

Olitpa intohimoinen tai käytännöllinen kokki, sinulle sopivia ruokia on hyvin paljon, jopa silloin jos joudut välttämään yhtä tai useampaa neljästä yleisimmästä ongelmia aiheuttavasta aineesta. Resepteissä käytetään kaikenlaisia kasviksia, tuoretta kalaa ja lihaa. Järjestä kekkerit aikuisille, kokkaa yhdessä lasten kanssa tai tee pieniä herkkupaloja itsellesi – leivontaosiosta löydät monia ehdotuksia muun muassa joukon suklaareseptejä.

Avainsanat: Allergisen reseptit

Mitä ei tule syödä

Keskiviikko 14.4.2021 klo 7.26

Yksinkertaisin keino varmistua ruoan aineosista on ostaa tuoreita aineksia ja valmistaa ruoka alusta alkaen itse. Tiedän hyvin, että se ei aina onnistu, mutta heti kun eksyy valmisruokien  ja jalostettujen  tuotteiden pariin, elämästä tulee paljon monimutkaisempaa. Nämä aakkoselliset luettelot riskialttiista ruoka-aineista tuovat esiin mahdolliset sudenkuopat, mutta ne eivät luonnollisesti  voi olla kattavia, sillä uusia ruokia tulee markkinoille koko ajan. Ellei allergiasi ole vaikea, sinun ei tarvitse  välttää kaikkia kunkin allergeenin alla lueteltuja aineita. Syö ruokaa oman sietokykysi mukaan. Jos huomaat, että tulet toimeen tuotteen kanssa, jossa on pieniä määriä omaa allergeeniasi, voit jatkaa tuotteen käyttämistä.

Avainsanat: Allergisen reseptit

Ostoksilla

Keskiviikko 14.4.2021 klo 4.29

Ruokayliherkkyydestä kärsivän ensimmäinen tehtävä on ostaa sopivia ruoka-aineita. Tarjolla on monenlaisia, jokaiseen allergiaan sopivia aineksia, kunhan vain tietää, mistä niitä löytää. Allergioista ja intoleransseista kärsivien on tärkeä noudattaa terveellistä, tasapainoista  ruokavaliota, mutta herkutteluakaan ei pidä unohtaa.

Avainsanat: Allergisen reseptit

Ruokia maailmalta

Maanantai 12.4.2021 klo 4.21

ITALIALAINEN KEITTIÖ/MEKSIKOLAINEN KEITTIÖ/JAPANILAINEN KEITTÖ/KAAKOIS-AASIAN JA KIINAN KEITTIÖT/INTIALAINEN KEITTIÖ/RANSKALAINEN KEITTIÖ 

Kun ruokavaliosta on jätettävä jotain pois, tulee helposti keskittyä vain siihen, mitä ei voi syödä. Oman ruokamaailman  laajentaminen on kuitenkin hyvää vastalääkettä allergiaan. Ellet rajoitu vain yhdenlaiseen keittiöön, edessäsi avautuu kokonainen mahdollisuuksien maailma. Matkustaminen tuo mukanaan monia tilaisuuksia maistaa erilaisten  keittiöiden  tuotoksia, mutta haluat ehkä kokeilla  uusia ruokalajeja ensin turvallisesti kotona. Älä sulje mitään ruokakulttuuria pois suoralta kädeltä. Vaikka Italia  on vehnäpohjaisen  pastan kotimaa, se tarjoaa myös herkullisia ja täyttäviä  risottoja, polentaa https://fi.wikipedia.org/wiki/Polenta ja perunagnoccheja. https://viimeistamuruamyoten.com/itse-tehdyt-perunagnocchit-v/

iles_flottandes.jpgintian_lippu.png

Avainsanat: Allergisen reseptit

Matkalla

Lauantai 10.4.2021 klo 6.17

Matkustitpa perhelomalle tai liikematkalle, matkaa on suunniteltava  ja valmisteltava etukäteen, jotta se olisi miellyttävä, hedelmällinen, rauhallinen ja nautinnollinen  eikä kriisejä tai hätätilanteita sattuisi. Lentoyhtiöt,  matkatoimistot  ja hotellit ovat hitaasti muuttamassa avuliaammiksi  ja reagoivat erikoisruokavaliota noudattavien tarpeisiin, mutta älä pidä heidän auttamishaluaan itsestään selvänä; tarkista aina ensin. Vastuu tiedon välittämisestä tarvittaville tahoille on sinulla. Kun olet tehnyt pohjatyön, voit rentoutua ja nauttia olostasi.

Allergiapassi-kansi.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit

Juhlatilaisuudet

Lauantai 10.4.2021 klo 5.28

Sinun ei tarvitse allergian takia luopua kyläilystä tai juhlista sen enempää kuin hyvästä ruoastakaan. Muista kuitenkin, että vaikka ystäväsi haluavat  tavata sinut ja hyvä isäntäväki hankkii sinua varten lempiruokiasi, he eivät halua pelkästään palvella sinua. Ole valppaana aistimaan tilanne- ja tunne-herkkyys, sillä ihmiset voivat loukkaantua, ellet syö heidän laittamaansa ruokaa. Perhelomat,  joulu  ja muut juhlapäivät ovat jo valmiiksi latautuneita, eikä niihin tarvita lisää tunnekuormaa.

Avainsanat: Allergisen reseptit

Ulkona syöminen

Lauantai 10.4.2021 klo 4.56

Vaikka monissa ravintoloissa aletaankin olla tietoisia ruokaherkkyyksistä, hanki etukäteen mahdollisimman paljon tietoja, kun aiot syödä ulkona. Jos allergia on vaikea, on riskialtista vain ilmaantua tavalliseen tapaan allergiasi tai intoleranssisi vakavuuden mukaan.

Avainsanat: Allergisen reseptit

Toimintasuunnitelma

Torstai 8.4.2021 klo 6.57

Keskustele lääkärin kanssa lapsesi tarpeista, ennen kuin hän aloittaa koulun, ja laatikaa yhdessä toimintasuunnitelma. Sen on oltava juuri sinun lapsellesi suunniteltu, ja sitä on muokattava lapsesi tarpeiden muuttuessa.

Avainsanat: Allergisen reseptit

Allerginen lapsi

Torstai 8.4.2021 klo 6.12

Tietoa allergiasta on kova pala lapselle. Erityisen vaikeaa se on ujolle lapselle, koska allergia saattaa erottaa hänet kavereistaan. Allergisen lapsen on usein kypsyttävä muita nopeammin ja opittava itseluottamusta, itsemääräämisoikeutta ja vastuuta jo nuorena, jotta hän pystyy havaitsemaan häntä uhkaavat  vaarat, menemään muiden mukaan ja nauttimaan elämästä.

Avainsanat: Allergisen reseptit

Allergiaetiketti

Maanantai 5.4.2021 klo 6.14

Tietoisuus allergioista ja ruokaintoleransseista on kasvamassa, ja asenteissa ja käyttäymisessä on alkanut tapahtua selvä muutos. Vielä vähän aikaa sitten monet pitivät kasvissyöntiä toisarvoisena ruokamuotina, jota ei tarvinnut ottaa huomioon. Nykyisin on vaikea kuvitella ruokapaikkaa, jossa ei tarjota lihatonta vaihtoehtoa. Ruokayliherkkyyksistä kärsiviä on jo enemmän kuin kasvissyöjiä, joten voimme toivoa uudenlaista hyvien  tapojen säännöstöä, joka edellyttää huomaavaisuutta ja hienotunteisuutta sekä allergioista kärsiviltä että niiltä, jotka tarjoavat heille ruokaa.

Avainsanat: Allergisen reseptit

Säilytä positiivisuus

Sunnuntai 4.4.2021 klo 6.40

On kieltämättä hyvin järkyttävää kuulla, että itse tai oma lapsi joutuu elämään sellaisen sairauden kanssa, joka tulee tekemään elämästä hankalan. Toki jotkut lapset paranevat joistakin allergioista, ja tulevaisuudessa allergioita voidaan ehkä parantaa, mutta juuri nyt ongelman kanssa on kyettävä elämään. On annettava  itselleen aikaa käsitellä sitä.

Aluksi tulee surullinen vaihe, joka on täynnä odottamattomia mielitekoja kaipaamiaan ruokia kohtaan. Tulee ”miksi juuri minä?”-kausi, joka palaa aika ajoin takaisin. Jos omistaa läheisen ystävän, jolle puhua asiasta, hyvä – mutta se on syytä korvata hänelle myöhemmin. Todellisiin  huolenaiheisiin tulee etsiä luotettavaa  asiantuntijatietoa ja välttää hyvää tarkoittavia amatöörejä.

Älä syytä itseäsi omasta tai lapsesi allergiasta. Se ei ole kenenkään vika; olet vain geenien, ympäristön ha huonon onnen uhri. Ei koskaan kannata jäädä kiinni asioihin, joita ei voi muuttaa, varsinkin jos ne ovat jo tapahtuneet tai niihin ei voi mitenkään vaikuttaa. Älä myöskään tuhlaa aikaa kahlaamalla lehdistä tai internetistä läpi kilpailevia  teorioita allergioiden syistä. Nyt kannattaa keskittyä kääntämään  asiat parhain päin.

On vaikea hyväksyä se, mitä ei voi muuttaa, mutta se on ensimmäinen  askel kohti tulevaisuutta ilman tiettyjä ruoka-aineita. Sinun ei tarvitse jäädä ilman rakastamiasi ruokia, mutta ensin on pidettävä pää kylmänä ja tunnistettava kaikki uhkaavat  tilanteet, joihin joutuu. On opittava puhumaan uskottavasti aiheesta, joka on täynnä  tunteita ja epäilyjä ja vastaamaan tiedusteluihin vakuuttavilla lääketieteellisillä yksityiskohdilla. Älä huoli, opit kyllä. Se, miten asiat ilmenee, on myös tärkeää. On paljon parempi selittää kuin valittaa, ja se on huomattavasti helpompaa sen jälkeen, kun on ohittanut tunnevaiheen. Myös neuvottelutaitoja tarvitaan.   

Avainsanat: Allergisen reseptit

Mitä ruoka-allergia ovat?

Sunnuntai 4.4.2021 klo 5.44

Ruoka-allergioita esiintyy nykyisin runsaasti, ja lähes yhtä paljon selityksiä niiden yleistymiseen. Joidenkin mielestä allergiat ovat ”modernin yhteiskunnan sairauksia”, ja he mainitsevat syiksi ympäristön kemikaalit ja saastumisen. Allergiatapausten määrät ovat nurinkurisesti lisänneet myös tarkemmat taudinmääritykset. Jotkut asiantuntijat pitävät kiinni teoriasta, että parantunut hygienia ja kehittynyt lääketiede ovat osaltaan heikentäneet elimistöjämme immuunijärjestelmiä. Yhden selityksen mukaan olemme kehittyneet eri tahtia ruokavaliomme kanssa ja syömme nykyisin niin monia uusia ruokia, että elimistömme ei enää pysty käsittelemään niitä.

Avainsanat: Allergisen reseptit

Lasagnen iisi versio

Maanantai 9.3.2020 klo 6.37

Lasagnessahan ei ole muuta vikaa, paitsi että se on usein hiukan työläs valmistaa. Tässä pelastus! Pastaklassikon pikaversio syntyy käden käänteessä helpoista aineksista paistinpannulla.

Avainsanat: reseptit

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »