Elämäni ja kotisivut

Demeter-naisia elävässä elämässä

Keskiviikko 13.1.2021 klo 6.51

Kaarina 

Talvikki 

Irina 

Demeter toimii Kaarinassa varsin kokonaisvaltaisesti. Jo hänen pyöreä, äidillinen olemuksensa henkii arkkityypin lämpöä ja huolenpitoa. Myös työelämässä  Kaarina on seurannut melko tarkoin Demeterin viitoittamaa tietä. Hän opiskeli kylmäköksi[1], mutta meni työelämään vasta sitten, kun lapset olivat päättäneet peruskoulunsa. Myöhemmin hän kouluttautui vaihtoehtohoitajaksi ja  voi nyt yksityispraktiikkaa harjoittava tehdä työtä kotonaan.



  1. [1] kokki, jonka erikoisalaa on kylmien ruokien valmistus

 

Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

Demeter ja muut naisarkkityypit

Maanantai 11.1.2021 klo 7.38

Tasapainoisin ja helpoin naisarkkityyppiyhdistelmä syntyy Demeterin ja Afroditen kombinaatiosta[1]. Molemmat ovat lämpimiä, tunteellisia ja rakastavia. Afrodite-kumppaninaan Demeter pääsee alistuneisuudestaan, ja hänestä kehittyy itsenäisempi ja luovempi kuin Martta-sisarestaan. Pienten lasten äitinäkin Demeter-Afrodite säilyttää hehkeytensä ja eroottisuutensa, joten aviomiehen ei tarvitse hakea fyysistä rakkautta kodin ulkopuolelta. Juuri miehen perspektiivistä  tämä naistyyppi lienee haetuin  ja haluttavin: nainen on seksuaalisesti kiehtova mutta ei yhtä vaarallinen ja uhkaava kuin sensuelli Afrodite. Vaikka Demeter-Afroditelle ihmissuhteet ovat elinehto, hän ei ole täysin riippuvainen, muista vaan hän nauttii tekemisistään ja luovuudestaan.



[1] Yhdistelmä.

Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

Deter-mies

Sunnuntai 10.1.2021 klo 13.45

Maatalous on niin Demeter-miehen kuin –naisenkin tyypillisin elinkeino. Mikäli mies ei asu maalla, hänestä saattaa tulla erinomainen kokki tai muu ravitsemusalan työntekijä. Hän voi hakeutua myös perinteisesti naisvaltaiselle työsektorille, esimerkiksi lastentarhanopettajaksi tai sairaanhoitajaksi. Uuden ajan pehmomiesesimerkki on tamperelainen lääkäri Sami Ikonen, joka kunnallisvaalimainoksissa nalle kainalossa hymyili itsensä herttaisesti ja vakuuttavasti kaupunginvaltuustoon.

Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

Demeter arkityyppinä

Sunnuntai 10.1.2021 klo 13.13

Tyypillisen Demeter-naisen pettämätön tuntomerkki on rintavuus – Afroditen isopovisuus. Demeterin tuhtiuteen on luonnollinen selitys: biologinen feminiinisyys edellyttää määrättyä rasvaprosenttia. Niinpä Demeterin kerrokset kertyvät nimenomaan kaikkein naisellisimmille  alueille rintoihin, lanteille ja reisiin.

Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

Äitinä olemisen ongelmat

Perjantai 8.1.2021 klo 7.41

Ideaalisella perusäiti Demeterillä voi olla myös varjopuolensa. Hän saattaa olla niin huolehtiva, rakastava ja uhrautuva, että hänen rakkauteensa hukkuu. Ylenpalttinen hoivaaminen muodostuu siteeksi, vaikka äiti ei varsinaisesti odotakaan vastapalveluksia tai kiitosta. Liian hyvin hoidettu lapsi ei ehkä pääsekään kehittymään psyykkisesti  aikuiseksi vaan odottaa  palveluita ja huolenpitoa esimerkiksi kumppaniltaan. Näin Demeterin jälkeläinen jää ikuiseksi lapseksi, joka ei osaa tai ei välitä huolehtia sen enempää itsestään kuin muista. Nykyisen >> uusavuttomuuden >> syynä voi olla joko ylihuolehtiminen lapsesta tai tämän huolenpidon täydellinen laiminlyönti; jälkimmäisessä tapauksessa samastumisen kohdetta Demeterin ilmentymiselle ei ole ollut.

Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

KOLLEKTIIVINEN äiti

Perjantai 1.1.2021 klo 8.07

Kollektiivinen äiti  on eräänlainen vaihtoehto- tai korvikeäiti. Hän voi kannustaa ja tukea >> lapsiaan >>, asiakkaitaan tai oppilaitaan, itsenäistymään ja tulemaan toimeen ilman häntä. Kollektiivisen äidin keskeisin päämäärä on tehdä itsestään tarpeeton.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

RAKASTAVA JA UHRATUVA ÄITI

Torstai 31.12.2020 klo 8.13

Demeter on vaisto tai vietti, joka saa naisen ja mahdollisesti myös miehen tuntemaan hellyyttä ja rakkautta muita, erityisesti omia jälkeläisiä kohtaan. Demeter tekee naisesta äidin ja miehestä isän ja vaatii heitä asettamaan lapset etusijalle elämässä.

anne_pohtamo.jpgarion-4.jpgKahlil_Gibran_1913.jpgtamma.jpg

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Demeter ja muut jumaluudet

Torstai 31.12.2020 klo 7.06

Kore/tyttären ansiosta Demeter ilmentää selvemmin kuin kukaan muu Olympoksen jumalattarista äitiyden  teemaa. Kore ja Demeter olivat keskenään vahvassa, lähes symbioottisessa riippuvuussuhteessa. Heidän yhteiselonsa alkuperäiset ulkoiset kulissit olivat paratiisimaiset ja elämäntapansa itseriittoinen. Paratiisissa  tai symbioosissa on kuitenkin se paha puoli, että kehitys alkaa pysähtyä. Tarvitaan elämän vahvoja, jopa väkivaltaisia  voimia – esimerkiksi Haadesta – jotta muutokset pääsevät tapahtumaan.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Lihavuusleikkaus

Sunnuntai 20.12.2020 klo 9.10

Olen pitänyt ja pidän kirjoittamisesta tauon, koska olen menossa leikkaukseen ja keskityn enen syömiseen rauhassa. Jatkan kirjoittamista Ajattomat arkkityypit myöhemmin tänä vuonna. 

119159403_1579062082255058_1237663220901387655_n.jpg

Avainsanat: lihavuusleikkaus

Demeterin tytär Kore

Lauantai 5.12.2020 klo 8.00

Kore merkitsee kreikan kielessä yksinkertaisesti tyttöä, mutta mytologiassa nimi tarkoittaa nimenomaan Demeterin tytärtä. Koren isä oli Zeus, työn eno. Zeuksen osuutta isän roolissa myytit eivät tuo selkeästi esiin, mutta sen verran tiedetään, että ylijumala oli raiskannut sisarensa härän hahmossa ja jättänyt tämän sen sijaan tulematta toimeen omillaan. Demeter oli siten yksinhuoltaja, joka asusteli tyttärensä kanssa Sisiliassa. Heidän elämänsä vaikuttaa olleen varsin onnellista ja rauhallista. Vaikka viehättävällä Kore-neidolla oli kosijoita, hän ei ollut itse kiinnostunut kenestäkään.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Demeterin tunnusmerkit ja palvonta

Lauantai 5.12.2020 klo 7.08

Maan hedelmällisyyden, sadon ja maanviljelyn suojelijaa Demeteriä kunnioitettiin antiikin Kreikassa >> hyvänä jumalattarena >>, joka luovutti maan antimet ihmisten käytettäviksi. Hänet kuvataan usein vehnäntähkä kädessään, kukka- ja tähkäseppele kulmillaan ja hedelmäkori sylissään. Hänen tärkein symbolinsa on elonkorjuuta uumoileva sirppi. Eläinradalta tähkä ja sirppi löytyvät neitsyen merkistä, joka on aurinkomerkkinä juuri sadonkorjuun koittaessa elo-syyskuussa

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Hera-naisia elävässä elämässä

Sunnuntai 29.11.2020 klo 9.19

VENLA 

EEVA

AULIKKI 

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Hera ja muut naisarkkityypit

Sunnuntai 29.11.2020 klo 8.21

Siinä missä Heran elämän perustan muodostavat parisuhde ja liitto, Demeter korostaa äitiyttä. Siten Heran perhe-elämää helpottaa suuresti, jos hän tunnistaa ja alkaa ilmentää itsessään myös Demeter-prinsiippiä. Joissakin tapauksissa Hera-Demeter saattaa osoittautua niin perhe-ja sukukeskeiseksi, ettei lainkaan ymmärrä itsenäisiä yksinäisiä naisia. Hänestä tuntuu luonnottomalta, että nainen elää ilman puolisoa ja perhettä. Demeterin vaikutus suuntaa joka tapauksessa Heran mielenkiinnon laajemmalle kuin pelkästään aviomieheen. Huolenpito lapsista yhdistää puolisoja  aidolla tavalla. Lasten merkitys korostuu Heran elämässä erityisesti silloin, kun puoliso lähtee tai kuolee. Yleensä Hera-Dmeter-yhdistelmä on hyvin vahvan ja päättäväisen naisen arkkityyppi; hän todellinen matriarkka, kuten Niskavuoren vanha emäntä.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Hera-mies

Sunnuntai 29.11.2020 klo 7.27

Positiivinen Hera-tyyppi voisi olla esimerkiksi menestyskirjailija Kaari Utrion puoliso Kai Linnilä, joka oman uransa ohella kertoo työskentelevänsä joskus mielellään vaimonsa sihteerinä ja avustajana. Myös kustantaja Eero-Pekka Rislakki edustaa positiivista Hera-miestä. Hänen vaimonsa Anna Zigure siirtyi Latvian Suomen suurlähettilään paikalta Brysselin lähetystöön ja Eero-Pekka on hoitanut Annan rinnalla niin koti-isän kuin edustuspuolison tehtäviä. Suomen Kuvalehteen kirjoittamassaan kolumnissaan Rislakki muisteli, kuinka häneltä eräillä edustusillallisilla udeltiin, onko hänen vaimonsa aviomies.

anna_zigure_2.jpgeero_pekka_rislakki.jpgprinssi-philip-24-12-2019.jpg

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Hera-arkityyppinä

Perjantai 27.11.2020 klo 9.31

Hera-tytön lähtökohdat ja varhaisvuodet eivät ole välttämättä kovin helpot. Vaikka hän olisi syntynyt hopea- tai peräti kultalusikka suussa, lapsuuden olosuhteissa on ollut todennäköisesti jotakin tavallista rankempaa. Muuan mahdollisuus on, että hänen vanhempansa ovat tavalla tai toisella torjuneet hänet.

joutsen.jpgelisabeth.jpg

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Naisen vaiheet ja avioliitto

Sunnuntai 22.11.2020 klo 9.03

Muuan olennaisesti Heraan liittyvä teema ovat naisen elämänvaiheet. Jumalattaren ikäkaudet kuvaavat naisen elämän eri jaksoja: Hera Parthenos viittaa neitsyyteen; Hera Theleia on naimaikäinen nainen, morsian tai nuorikko; jota miesten maailmassa vastaa >> loistava >> Zeus, Zeus Theleios; menopaussin jälkeen tai leskeksi jäätyään naista kuvaa termi Hera Khera (myös nykykr. Khira = leski). Nainen on siten kuin kukka. Ensin puhkeavat nuput, sitten seuraa hehkeä kukinta ja lopuksi lakastuminen. Samat kasvun, kukoistuksen ja katoamisen teemat näkyvät myös naisen elämään suuresti vaikuttavasta kuun kierrosta.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Heran lapset

Sunnuntai 22.11.2020 klo 7.45

Zeuksella ja Heralla oli vain yksi yhteinen lapsi, riehuvan taistelun jumala Ares. Koska poika muistutti liiaksi vallanhimoista äitiään, ylijumala ei voinut sietää jälkeläistään. Voiman ja kilpailuhalun, vihan ja aggressioiden punainen väri yhdistetään sekä Heraan että Arekseen.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

HERA TAIVAAN JA MAAN KUNINGATAR

Lauantai 21.11.2020 klo 9.45

Kreikkalaista Heraa pidettiin taivaan ja maan kuningattarena. Hänen, kuten myös hänen puolisonsa ylijumala Zeuksen vanhemmat olivat Kronos ja Rhea. Sen jälkeen kun Zeus oli vapauttanut sisaruksensa Kronoksen vatsasta. Herasta pitivät huolta valtameri Okeanos ja nereidi (merenneito) Thetis. Toisen tarinan mukaan Hera olisi syntynyt Samoksella, jossa vuodenajat, horat, huolehtivat, hänen kasvatuksestaan. Oli miten oli, Samos on ollut yksi Heran tärkeimmistä kulttipaikoista; saaren etelälaidalla Kolonnassa sijaitsee hänelle pyhitetty temppelialue Heraion.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Afrodite-naisia elävässä elämässä

Lauantai 21.11.2020 klo 8.54

Marja on noin nelikymmenvuotias virkanainen, joka työnsä puolesta toteuttaa elämässään Pallas Athenen arkkityyppiä. Koska henkiset asiat ovat vuosikausia olleet lähellä Marjan sydäntä, Hestiakaan ei ole hänelle vieras. Myös Hera-prinsiippi toimii: aviomies on Marjan ensimmäinen rakkaus. Nykyisin Hera ilmenee siten, että avioliittoa pidetään koossa myös statussyistä. Ripauksen Artemista tuovat Marjan elämään liikunnallisuus ja kotieläimet.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Afrodite ja muut arkkityypit

Lauantai 21.11.2020 klo 7.50

Heran ja Afroditen perusteemat näyttävät niin vastakkaisilta ja toisensa poissulkevilta, että nämä kaksi arkkityyppiä, uskollinen vaimo ja rakastajatar, eivät juurikaan mahdu samaan henkilöön. Yhteistä kyseiselle tyypeille on kuitenkin eläminen miehen kautta. Muuan  mahdollisuus Hera-Afrodite-yhdistelmän toteutumiseen käytännön elämässä on aineellisesti  vauraus kulissiliitto, jossa Afrodite-arkityyppi jaksaa pysyä mukana, koska hänellä on nuori rakastaja.

lea_saukkonen.jpg

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »